Sunteti aici: Home - Bulgaria - Veliko Tarnovo -

Orasul Veliko Tarnovo Bulgaria

Orasul Veliko Tarnovo este situat pe râul Yantra, este renumit ca fiind capitala istorică a celui de-al doilea Imperiu bulgar. Orasul cu arhitectura sa unică atrage mulți turiști.


Numele orasului provine de la cuvantul slav "tern" sau "turn" (tron) si de-a lungul anilor s-a transformat in Ternov, Turnov, Tur-nov, Turnovgrad, Turnovo, iar mai apoi in Veliko Turnovo, fiind numit "Veliko" (Mare) datorita marimii si frumusetii sale.

Numele original este Ternovgrad sau Turnovo si provine din bulgară veche"tern" sau "turn" însemnând "tron". Sufixul "Grad" înseamnă "oraș", în limbile bulgară și în multe limbi slave . Distanta fata de Bucuresti: 160 km.

Veliko Tarnovo reprezinta capitala medievala a Bulgariei, o zona cu peisaje deosebite, cu cel mai glorios trecut istoric din Bulgaria si se afla la doar 160 km de Bucuresti. Veliko Turnovo este un important centru administrativ, cultural, istoric si turistic al Bulgariei.
    
Orasul vechi se afla pe trei dealuri: Tsarevets, Trapezița și Sveta Gora. Fostele resedințe ale tarilor si ale patriarhilor Taratului vlaho-bulgar se afla pe dealul Tsarevets.

De vizitat

  • cetatea Tsarevets – 6 leva/persoana (studentii au reducere cu legitimatie de student, iar pentru presa intrare libera)
  • grupul statuar grupul statuar al fratilor Asan: Ivan Asen I (Asen); Petru IV (Teodor); Kaloyan (Ioanitsa);Ivan Asen al II-lea.  Asan in slava , Asen in limba bulgara.
  • orasul vechi cu magazine ce vand suveniruri hand made
Va recomandam o masa la restaurantul EGO, are o terasa cu o priveliste deosebita.
Stiti cat costa o ciorba de pui? Raspuns: 2 leva :) adica 4 lei in bani romanesti. Langa el mai este unul SHTASTLIVECA dar un pic mai scump.

orasul Veliko Tarnovo

În 1965, în plus față de numele original a fost adăugat cuvântul Veliko însemnând "mare", în onoarea orașului în calitate de vechea capitală a Bulgariei. Dar Tarnovo rămâne numele cel mai folosit de către locuitori. Mai multe impresii despre Veliko Tarnovo gasiti aici.
orasul Veliko TarnovoFoto: orasul Veliko Tarnovo, Bulgaria. Fotografii realizate de InfoTravelBulgaria.ro duminica 10 februarie 2013. Excursie de 1 zi cu agentia Zahir Travel
orasul Veliko Tarnovo

orasul Veliko Tarnovomai multe fotografii din Veliko Tarnovo, Bulgaria
mancare bulgareasca

In drum spre orasul Veliko Tarnovo trecem pe langa podul de piatra de la Byala.
Podul Belenski este un pod în arc construit din calcar şi gips ce traversează râul Yantra, cu o lungime de 276 m, lat de 6 m, avand 14 arce de cerc, fiecare cu o anvergură de 12 m şi decorate cu basoreliefuri reprezentând animale. A fost construit între anii 1865 – 1867 de către inginerul bulgar Kolyu Ficeto, fiind un element fundamental al arhitecturii din timpul Renaşterii Bulgare.
Podul Belenski 1865, oraselul ByalaPodul aparţine de orăşelul Byala (în traducere Alba). După inundaţiile din 1897, 130 m din lungimea podului au fost distruşi, lucrările de refacere şi consolidare din 1922-1923 i-au stricat din aspectul original.
Podul Belenski 1865, oraselul Byala

mai multe fotografii cu podul de piatra de la Byala, Bulgaria