Sunteti aici: Home - Bulgaria - Ruse -

Orasul Ruse, Bulgaria

Ruse (în bulgară Русе), Rusciuc în română, (în trecut în bulgară Golyamo Yorgovo, "Giurgiu Mare"), este un oraș situat în nordul Bulgariei. Aici gasiti multe hipermarketuri, cum ar fi Metro Cash & Carry, Tehnopolis, Tehnomarket, Kaufland (2 magazine), Mr. Bricolage, Praktiker, Giraffe (3), iar unele, cum ar fi lanțuri de supermarketuri Billa (5), Paconi (8), Penny Market (3), CBA (15), Carrefour(1), Picadilly (1).

Există 6 centre comerciale - Mall Ruse, Mega mall, Royal, Dunării, Yalta, EVAs. Într-un proces de construcție sunt de hipermarketuri Lidl, Business Park Rousse și o sală de sport.

Ruse este un vechi oras bulgar, asezat pe malul drept al Dunarii,
cu o istorie bogata dar, in acelasi timp, tumultuoasa, datind de citeva secole. Din vechi timpuri, orasul a constituit o zona ideala si prospera pentru locuitorii sai. Orasul a fost fondat in timpul imparatului roman Vespasian in perioada 69-79 i.Hr. ca fortareata, sub numele de Sexaghinta Prista, adica „Golful celor saizeci de corabii”. Se presupune ca Prista a avut 60 de locuri de acostare pentru corabii, de aici si aceasta denumire. Printre vestigiile cetatii romane se afla expozitia in aer liber Sexaghinta Prista, unde in interiorul ruinelor cetatii sunt expuse sarcofage, inscriptii de piatra printre care si cea cu numele cetatii. Apropierea fluviului, cit si bogatiile zonei au transformat treptat localitatea intr-un punct major de interes.
Orasul a fost atestat documentar inca din anul 1380, sub numele Rusi.
Din 1388 pana in 1878 asezarea s-a aflat sub dominatie otomana, in acea vreme se numea Rusciuc si constituia un punct strategic important pentru Imperiul Otoman.
Portul din Ruse este unul dintre cele mai mari de pe cursul inferior al Dunarii, avand o contributie importanta in comertul exterior al Bulgariei.

Orașul Ruse este faimos pentru clădirile sale conservate de la sfârșitul al XIX-lea și începutul secolului ХХ. Există mai mult de 260 de monumente. Cele mai multe dintre atracțiile orașului se află in centrul orasului Ruse (muzee, repere arhitecturale, teatru, operă, hoteluri, restaurante, cafenele și magazine de suveniruri). Dintre toate obiectivele turistice cele mai frumoase sunt următoarele:

Monumentul Libertății/ statuia Libertatii
Monumentul Libertății a fost construit la începutul secolului 20 de către sculptorul italian Arnoldo Zocchi. Odată cu trecerea timpului, a câștigat semnificație ca fiind unul dintre simbolurile orașului, și formează acum o parte din haina sale de arme.
Monumentul Libertății/ statuia Libertatii Ruse Bulgaria

Opera din Ruse - In 1949 se infiinteaza Opera din Ruse, iar din 1961 are loc prima editie a Festivalului Simfonic International - Zilele Muzicale ale lunii Martie.
Opera din Ruse Bulgaria

Strada "Aleksandrovska" - Pe strada principală a orașului este "Aleksandrovska". Este un ansamblu arhitectural al cladirilor în neo-baroc, Neo-Rococo și alte stiluri arhitecturale. Vezi aici o lista completa cu obiective turistice de vizitat in orasul Ruse.
Manastirea rupestra Basarabov, Ruse Bulgaria Foto: Manastirea Basarabov 6 km de orasul Ruse, Bulgaria. Fotografii realizate de InfoTravelBulgaria.ro duminica 20 ianuarie 2013. Excursie de 1 zi cu agentia Zahir Travel